16 Şubat 2013 Cumartesi

Dostluğun kutsal bağı


Yıllardır geçinemeyen bir anneyle kızı arasındaki gerilim had safhaya erişince, annenin kan kardeşleri “Ya-Ya Kız Kardeşliği” çetesi devreye girer ve anneyle kızın ilişkisini onarmak için geçmişin tozlu sayfalarını açarlar.
Anne kız çekişmesi bir klasiktir. Özellikle kız ergenlik dönemindeyse büyük ölçekli anne-kız kavgalarının patlak vermesi kaçınılmaz gibidir. Peki, nedir anneyle kızın ilişkisini krize sürükleyen nedenler? Kız cephesinden bakalım: Buluğ çağı, büyüme sancıları, kendini ispat etme çabası… Anne cephesindeyse; aşırı koruma içgüdüsü, otoriterlik, sert tutum aradığımız sebepler olabilir. Lakin kapsamlı bir analiz yapmaya kalksak muhtemelen yaz yaz bitiremeyeceğimiz yüzlerce neden sayabiliriz. Fakat genellikle bu geçinememe durumu, annenin korumacı doğası karşısında, kızın özgürlüğünü ilan etme çabası sonucu doğar.
Bu ay Moviemax Stars HD’de izleyeceğiniz Divine Secrets of the Ya-ya Sisterhood filminde ise anne Viviane ve kızı Siddalee arasında ezelden beri hüküm süren bir çekişmenin eğlenceli hikâyesini izlerken geçmişe uzanacaksınız. Ergenlik yılları çoktan geride kalmasına rağmen hâlâ süren bu sancılı ilişkiyi onarmaksa annenin evladiyelik arkadaşlarına düşüyor. Üstelik bu arkadaşlar sadece yılların kadim dostu değil, aynı zamanda birbirlerine sonsuza kadar destek olacaklarına dair söz veren, gençken birlikte bin bir çılgın macera yaşamış, görüp görebileceğiniz en renkli, eğlenceli ve yaman tiplerden oluşan bir kız çetesi…
ABC ve CBS kanallarına televizyon oyunları yazan Rebecca Wells’in New York Times'ın çok satanlar listesinde ilk sıraya kadar yükselen romanından uyarlanan film, Türkçe’ye de “Dostluğun Kutsal Bağı” adıyla çevrilmişti. Sinemanın kült klasiklerinden Thelma ve Louise’in yazarı Callie Khouri’nin ilk yönetmenlik denemesi, Sandra Bullock, Ellen Burstyn ve Ashley Judd gibi oyuncuları bir araya getirdi. Sanat yönetimiyle göz dolduran film, anne, kız, dost ve eş olmanın anlamını sorgularken, 1934-1993 yılları arasında Amerika'nın güney eyaletlerindeki renkli yaşama da bakış atıyor:
Geçmişin tozlu sayfalarında…
Oyun yazarı Siddalee “Sidda” Walker, yeni yazdığı bir oyunla ilgili New York Times muhabirine verdiği bir röportajda annesiyle her zaman inişli çıkışlı bir ilişkileri olduğunu anlatan samimi bir itirafta bulunur. Ne var ki fırsatçı muhabir bu sözleri biraz süsleyerek, biraz da abartarak Siddalee’nin yeni oyununu kaleme alırken kendi trajik çocukluğundan ilham aldığını yazınca, Siddalee ve annesi Vivianne (Vivi) arasındaki ipler iyice koar ve anne- kız karşılıklı savaş ilan ederler.
Bu sırda devreye Vivi’nin kadim dostları Ya-Ya Kızlar Çetesi girer. 70’lerini deviren ve birlikte birçok badire atlatan çetenin Vivi haricindeki üyeleri Teensy, Necie ve Caro, artık bu gidişata bir dur demek gerektiğine karar verirler. Anne-kızı barıştırmaya kararlıdırlar. Sidda’yı bir “operasyonla” apar topar Louisiana’ya kaçırırlar. Sidda’ya annesinin ne kadar zor bir gençlik geçirdiğini anlatırlar. Vivi, üvey babasıyla büyümüş ve kıskanç annesi yüzünden birçok haksız suçlamayla karşılaşmıştır. Ardından II. Dünya Savaşı sırasında tek gerçek aşkı olan James "Shep" Walker’ı savaşta kaybetmiştir. Ya-ya’lar, bütün bunların yanında Sidda’ya kutsal kardeşlik çetelerine ait çok özel sırların yer aldığı bir defter verirler. Ne var ki Sidda, bütün bu duyduklarından sonra biraz da olsa yumuşasa da yine de annesinin bütün bu olanları ondan ve kardeşlerinden çıkarmasına hâlâ içerlemektedir. Ya-ya’larsa son çare olarak Vivi’yle ilgili başka hiç kimsenin bilmediği o en büyük sırrı paylaşmak zorunda kalacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Digitürk Avcılar - İletişim e-mail: seo.istanbul.tr@gmail.com
Template Creating